Skip to main content Skip to footer

12 juli 2024

Ontdek de perfecte planningstool: 6 vriendelijke opties voor hoveniers

Na al het gesteggel met het vergeten notitieblok, de telefoontjes en appjes van collega’s die niet kunnen werken ben je het zat. Het is tijd om de oude papieren planning aan de kant te schuiven en plek te maken voor niet een 2.0, maar een 3.0 versie van plannen. Je wilt aansturen, efficiënter werken, beter plannen. De baas heeft al toestemming gegeven om onderzoek te doen naar de verschillende planningstools die er beschikbaar zijn. Maar wat maakt een goede planningstool, een goede planningstool?

Als hovenier weet je hoe belangrijk het is om je werk goed te organiseren. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een doordachte aanpak, met praktische voorbeelden waarbij een planningstool je helpt:

Meer tijd voor wat echt telt
Door vooruit te denken, besteed je minder tijd aan improviseren en reageren, en meer aan het optimaliseren van je werkzaamheden. Bijvoorbeeld, in plaats van 's ochtends te stressen over welke materialen je nodig hebt, heb je alles al klaarliggen en kun je direct aan de slag met het laten aanleggen van die prachtige vijverpartij waar je klant zo naar uitkijkt.

Soepeler werkverloop
Een goed doordachte planning zorgt ervoor dat je projecten vlotter verlopen en je efficiënter met je collega’s, machines en materialen omgaat. Stel je voor: je legt een grote tuin aan en je weet precies wanneer de kraan, de stratenmaker en de eigen medewerkers er zijn. Alles loopt naadloos in elkaar over, zonder onnodige wachttijden of overlappingen.

Altijd het overzicht
Met een heldere structuur heb je altijd zicht op al je lopende projecten, waardoor misverstanden en fouten minder kans krijgen. Je kunt in één oogopslag zien dat terwijl ploeg A bezig is met het snoeien van de hagen bij familie Jansen, ploeg B de nieuwe bestrating legt bij familie De Vries. Zo voorkom je dat je per ongeluk dubbele afspraken maakt of belangrijke taken vergeet.

Grip op je kosten
Door vooruit te kijken, houd je de uitgaven beter in de hand en kun je nauwkeuriger budgetteren. Je weet bijvoorbeeld precies hoeveel grond, planten en bestratingsmateriaal je nodig hebt voor de komende week, waardoor je scherper kunt inkopen en verspilling voorkomt.

Iedereen op één lijn
Een duidelijke aanpak zorgt ervoor dat je team en klanten altijd weten waar ze aan toe zijn. Je medewerkers weten precies waar ze de volgende dag verwacht worden en met welke machines. Klanten kunnen zien wanneer hun project aan de beurt is en hoe lang het ongeveer zal duren.

Snel schakelen
Met een goed systeem kun je makkelijk inspelen op onverwachte situaties, zoals ziekte, weersveranderingen of nieuwe klantwensen. Als het bijvoorbeeld onverwacht gaat regenen, kun je snel je planning aanpassen en indoor werkzaamheden naar voren schuiven, zoals het voorbereiden van plantschema's of het onderhouden van machines.

Overal aan de slag
Een slim opgezet systeem laat je en je team ook buiten kantoor efficiënt werken en de voortgang bijhouden. Stel je voor dat je op locatie bent en een klant vraagt om extra werkzaamheden. Je kunt eventueel ter plekke je planning aanpassen, extra materialen bestellen en je team informeren, zonder terug naar kantoor te hoeven.

 

Door je werk slim te organiseren, maak je je hoveniersbedrijf niet alleen efficiënter, maar ook flexibeler. Je bespaart tijd, verhoogt je productiviteit, verbetert de communicatie en kunt beter inspelen op de uitdagingen die het hoveniersvak met zich meebrengt. Het resultaat? Meer tevreden klanten, een gemotiveerd team en uiteindelijk een succesvol en groeiend hoveniersbedrijf.

Moderne planningstools ondersteunen vaak mobiel werken, wat handig is voor medewerkers die op locatie werken. Dit maakt het mogelijk om resultaten direct vast te leggen en de planning bij te werken vanaf elke locatie.

Samengevat, een goede planningstool is essentieel voor het efficiënt en effectief beheren van projecten en middelen binnen een organisatie. Het biedt tijdsbesparing, verhoogde productiviteit, beter overzicht, kostenbesparing, verbeterde communicatie, flexibiliteit, en mobiele toegang. Dit draagt allemaal bij aan een soepelere en meer georganiseerde bedrijfsvoering.

De markt kent vele planningstools, maar welke past het meest bij jou? We hebben er vijf verzameld en deze vergeleken met de planningstool van InfoGroen: PlanVision.

Simpul

De planningssoftware van Simpul is gebruiksvriendelijk en biedt nuttige functies voor hoveniersbedrijven, maar heeft beperkingen zoals het ontbreken van een speciale buitenapp en externe dataopslag bij Amazon Europa. InfoGroen's planningssoftware onderscheidt zich echter door een speciaal voor hoveniers ontwikkelde mobiele app en Vision Cloud, wat zorgt voor betere functionaliteit in het veld en meer controle over je bedrijfsgegevens.

ServicePlanner

ServicePlanner, oorspronkelijk ontwikkeld voor onderhoudsmonteurs, mist cruciale functionaliteiten voor de groensector en heeft geen eigen mobiele app. Dit roept de vraag op: "Begrijpt ServicePlanner wel echt wat er speelt in de groenwereld?" Het gebrek aan sector-specifieke kenmerken doet twijfelen aan de geschiktheid voor hoveniersbedrijven.

InfoGroen onderscheidt zich door haar oorsprong in het hoveniersvak. De oprichters, medewerkers en ontwikkelaars hebben jarenlange ervaring in de groensector, waardoor ze de dagelijkse uitdagingen van hoveniers uit eerste hand kennen. Deze unieke achtergrond stelt InfoGroen in staat om software te ontwikkelen die naadloos aansluit bij de werkprocessen van hoveniersbedrijven, met een perfecte balans tussen technische expertise en praktische toepasbaarheid.

HoveniersPlanning

HoveniersPlanning biedt als enige een directe koppeling met InfoGroen's softwarepakket, wat een voordeel kan zijn voor bestaande InfoGroen-gebruikers. Het webgebaseerde systeem bevat diverse uitbreidingen, maar sommige basisfuncties zoals verlofbeheer en foto-uploads zijn optionele modules, wat tot extra kosten kan leiden. Het ontbreken van een app en onduidelijkheid over de hosting zijn aandachtspunten.

Daarentegen biedt InfoGroen een geïntegreerde oplossing, specifiek ontwikkeld voor de groensector, met een volwaardige mobiele app en standaard inbegrepen basisfuncties. Met haar achtergrond in het hoveniersvak levert InfoGroen software die niet alleen technisch sterk is, maar ook intuïtief aanvoelt voor groenprofessionals.

Become-IT / Suite MKB

Op verzoek van Become-IT is hun entry uit deze blog verwijderd. InfoGroen respecteert het recht van bedrijven om controle te houden over hun online aanwezigheid en content.

Prixo

Hoewel Prixo een lichte planningstool biedt voor kleinere bedrijven, is het primair ontworpen voor de bouw- en maaksector, wat minder geschikt kan zijn voor hoveniersbedrijven.

InfoGroen's PlanVision daarentegen is speciaal ontwikkeld voor de groensector. Het begrijpt de unieke uitdagingen van hoveniers, biedt sector-specifieke functionaliteiten, en heeft een intuïtieve interface die aansluit bij de dagelijkse praktijk. Waar Prixo moeite kan hebben met het "verstaan van het hoveniersvak", spreekt PlanVision de taal van de hovenier. Voor hoveniersbedrijven die een tool zoeken die echt aansluit bij hun vakgebied, biedt PlanVision een gerichte en effectieve oplossing, in tegenstelling tot algemene tools zoals Prixo.

PlanVision | InfoGroen

Uiteindelijk komen we aan bij de planningstool van InfoGroen, al meer dan 35 jaar een begrip in de groene sector, waarbij iedereen een affiniteit heeft met het groen. Vanuit de wens van onder andere hoveniers en planners heeft InfoGroen PlanVision ontwikkeld. Deze alles-in-één module haalt binnen luttele tellen de complete planning tevoorschijn, waar en wanneer je maar wilt. Gemaakt om te bedienen met de handschoenen aan, of op kantoor perfect geïntegreerd in je dagelijkse werkzaamheden, is er een feilloze communicatie mogelijk tussen binnen en buiten, met de planning als spin in het web. Je weet in principe als planner altijd wat er gebeurt en kan alles direct verwerken in de projecten. De planning is zichtbaar als digitale werkbon van waaruit ook direct de uren geboekt kunnen worden.

Graag laten wij zien hoe PlanVision, onze planningstool werkt en wat het kan betekenen voor het efficiënter maken van de bedrijfsvoering en jouw planning. Volg onderstaande button voor meer informatie!

About the author

Yor Smit

Als gepassioneerde consultant en content creator breng ik groene ICT tot leven op het beeldscherm. Mijn blogs, artikelen en video's vertalen complexe technologie naar begrijpelijke, tijdbesparende inzichten voor groenprofessionals. Met mijn pen als gereedschap smeed ik een brug tussen technologie en natuur, waardoor hoveniers, kwekers en andere groensectorexperts efficiënter kunnen werken.

Wij maken gebruik van cookies om onze website nog beter op jouw behoeftes af te stemmen. Alle verzamelde gegevens zijn volledig geanonimiseerd.